Spelmissbruk Logo

Spelbegränsningar

Spelbolag en skyldighet att skydda allmänheten och förebygga missbruk för de tjänster de erbjuder. Kundtjänst blir ett viktigt verktyg i detta arbete. De som arbetar i kundtjänst på dessa bolag har tillgång till professionella verktyg som hjälper dem upptäcka problembeteenden och bör kontakta alla som de ser ligger i riskzonen för att hamna i ett spelmissbruk.

Spelare som känner att de inte längre kontrollerar sitt spelande kan själva välja att utesluta sig från en viss hemsida eller app. Att exkludera sig själv är en möjlighet för spelare att omöjliggöra spelandet under en längre tidsperiod. Om man har problem med spelandet, eller känner att man inte kontrollerar det, kan det vara en bra idé att använda sig av någon av dessa tjänster för att lättare kunna hålla distans.

Vanligtvis är begränsningsverktyg lätt att hitta på spelbolagens hemsidor, alternativt kan man maila kundtjänst direkt och be om att bli utesluten. När man är avstängd kan man inte längre logga in på hemsidan, och man får inte heller någon marknadsföring från spelbolaget man valt att bli utesluten ifrån.

Förutom spelbolagens egna begränsningslösningar finns även tredjepartslösningar som kan vara intressanta i denna situation. Dessa är såklart inte bundna till något spelbolag, och således möjligen mer effektiva än de lösningar som erbjuds av spelbolagen. Några exempel på sådana program är Betfilter och Gamblock.

Kontrollera sitt konto och gränssättande för sitt spelande

Spelare bör bara spela för pengar de har råd att förlora. Faktum är att man först och främst bör se spelandet som ett nöje man betalar för. Precis som om man går ut på en nattklubb och spenderar pengar där ska man förvänta sig att de pengar man spenderar på spel är försvunna redan när de är inne på kontot på casinot.

Pengar man sätter in hos ett spelbolag kommer utgöra vad man i branschen kallar för “bankrullen”. Det bästa sättet att hålla spelandet på en rimlig nivå är att ha denna bankrulle förbestämd och sedan hålla sig till den vad som än händer. Man bör alltid bestämma sig för hur mycket tid och pengar man vill spendera i förväg, oavsett vilket sorts spel man spelar.